Arabische Borrelplank

Arabische Borrelplank

Waar denk jij aan als we zeggen ‘1001 Arabische nachten?’ Wij aan een schitterende sterrenhemel, een pot met muntthee en… een overheerlijke borrelplank! Van toast met zelfgemaakte hummus tot kleine kebabspiesjes: deze hapjes zijn zo lekker. Het is alsof er een wens is uitgekomen.

De hapjes

Om de Arabische borrelplank te maken, kun je de volgende hapjes serveren:

Hummus met granaatappelpitjes en koriander
Dit heb je nodig:
- Haust Baquette Toast
- Olijfolie
- Hummus Naturel
- 1 Granaatappel
- Bosje verse koriander

Zo maak je dit: Sprenkel wat olijfolie over de hummus. Snijd vervolgens de granaatappel doormidden en haal de pitjes eruit door met een pollepel op de schil te kloppen. Hak dan de koriander fijn. Voeg alle ingrediënten aan de hummus toe en smeer de hummus op de Haust Baquettetoastjes.

Couscous salade met tomaat, peterselie, komkommer en citroen
Dit heb je nodig:
- 250 g Couscous
- 2 Tomaten
- 1 Komkommer
- Bosje verse peterselie
- 1 Citroen of citroensap

Zo maak je dit: Maak de couscous klaar volgens de verpakking en laat deze afkoelen. Snijd ondertussen de tomaat en komkommer in partjes en voeg deze aan de afgekoelde couscous toe. Hak de peterselie fijn en voeg dit als laatst ook toe aan de couscous. Sprenkel dan vers citroensap over de couscous en leg er wat losse partjes citroen naast. Breng op smaak met zout en peper.

Olijvenmix
Dit heb je nodig:
- Olijfolie (extra vergine)
- Olijven naar keuze

Zo maak je dit: Neem een schaaltje en vul deze met wat heerlijke olijven en wat olijfolie. Je kunt kiezen voor olijven met pit voor meer smaak of maak een mix van je favoriete olijven: van grote groene tot kleine paarse. 

Kleine kip-kebabspiesjes met knoflooksaus
Dit heb je nodig:
- Kant-en-klare kipspiesjes
- Knoflooksaus

Zo maak je dit: Bereid de kipspiesjes volgens de verpakking. Het gerecht wordt afgemaakt met heerlijke frisse knoflooksaus.

Salade met gegrilde aubergine, yoghurt, rode peper, munt en sinaasappel
Dit heb je nodig:
- 2 Aubergines
- 0,5 Sinaasappel
- 0,5 Bosje verse munt
- 5 Eetlepels Turkse yoghurt
- 1 Teen knoflook
- 1 Rode peper
- Olijfolie
- Peper en zout

Zo maak je dit: Snijd de aubergine in plakken. Bestrooi ze met wat olijfolie en zout. Verhit een grillpan en gril de plakken aan beide zijden tot de aubergine gaar is en er mooie gril-randen zichtbaar zijn.

Meng de yoghurt met een geperst knoflookteentje en een scheut olijfolie. Was de munt en schud hem droog. Pluk de blaadjes van de takjes. Hak de helft van de munt fijn en meng hem door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.

Haal het steeltje van de rode peper, snijd hem open en verwijder de pitjes. Snijd de peper vervolgens in kleine stukjes. Pel de sinaasappel en breek hem in partjes. Gebruik een garneermesje om een aantal lange dunne reepjes te snijden van de schil.

Schep de yoghurt op de aubergine en voeg de rode peper en sinaasappelpartjes toe. Garneer het gerecht met de overgebleven muntblaadjes en de sinaasappelschilletjes.

Haust “Baklava”
Dit heb je nodig:
- Haust Snack Cups rond
- 100 g ongezouten notenmix met pistache- en walnoten.
- 4 eetlepels vloeibare honing

Zo maak je dit: Leg de Haust Snack Cups neer en vul deze met honing. Hak vervolgens de notenmix grof en verdeel deze over de honing.

Dukah notendip
Dit heb je nodig:
- Haust Dip toast
- Olijfolie
- 75 g ongezouten hazelnoten
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 eetlepels komijnzaad
- Peper en zout

Zo maak je dit: Dukah is een heerlijke notendip. Maal of vijzel het sesamzaad, komijnzaad, korianderzaad en de noten tot een mooi geheel. Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie en wat zout naar smaak aan toe en maak er een smeuïg geheel van. Serveer met de Haust Diptoast.

Dadeldip met roomkaas
Dit heb je nodig:
- Haust Krokant toast
- 50 gram dadels
- 1 teentje knoflook
- 300 g roomkaas
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel currypoeder
- 1 theelepel chilipoeder

Zo maak je dit: Doe de roomkaas in een bakje. Snijd de dadels in stukjes en pureer deze samen met de knoflook fijn. Voeg de roomkaas eraan toe en breng op smaak met chilipoeder, zout, komijn en currypoeder. Roer vervolgens alles goed door de roomkaas.

Serveertip:
Met deze recepten heb je een heerlijke Arabische borrelplank. Maar om het helemaal af te maken, gebruik je ook bakjes en kopjes die hierbij passen. Denk aan een zilver- of goudkleurig dienblad. Een grote theepot erbij met kleine theeglaasjes en voilà: je Arabische borrelplank is klaar om geserveerd te worden!

Ingrediënten


Bekijk alle recepten